Haber

Kayseri Talas’ın dönüşü muhteşem oldu

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Farklı ve özel çalışmalarıyla dikkat çeken Kayseri Talas Belediyesi, bunlara bir yenisini daha ekledi. Talas Belediyesi’nin bu kapsamdaki çalışmaları doğrultusunda atık plastiklerin asfaltta kullanımına başlandı. İlçe sonundan toplanan geri dönüşüm plastik atıklar Talas Belediyesi laboratuvarında testlerden geçerek asfalt olarak yola serildi.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Mevlana Mahallesi Papatya Caddesi ile Tanım Sokak ilişki yolunda döşenen geri dönüşüm asfalt çalışmalarını inceledi.

“AR-GE’YE VERDİĞİMİZ ÖNEMİN SONUCU”

Burada açıklamalarda bulunan Lider Yalçın, yol ve asfalt üretiminin belediyelerin en değerli hizmetlerinden biri olduğunu belirterek, “Bu çalışmada Ar-Ge’ye daha fazla önem veriyoruz. Asfaltın daha çevreci ve kullanışlı hale getirilmesi hedefiyle çalışmalarımızın sonuna geldik. Artık bitümün bir kısmı yerine plastik atık kullanıyoruz. Bu yüzden büyük kar elde ediyoruz. Artık Talas’a plastik atıklardan asfalt yapılacak. Şimdi iyi eğlenceler. Önümüzdeki günlerde bir sürpriz daha açıklayacağız. Hem çevreyi koruyacak, hem insanımızın kullanımını kolaylaştıracak, hem de ekonomik katkı sağlayacak. Vatandaşlarımız her şeyin en iyisine layıktır” dedi. söz konusu.

BİN 200 METREKAREDEN 99 BİN LİRA KAZANÇ

Çalışmanın yapıldığı 1.200 metrekarelik alana 150 ton plastik asfalt serilirken, sıcak karışım asfalt kullanılması halinde bu sayı 216 tona çıkacaktı. Plastik asfaltta kullanılacak bitüm miktarı 6,7 ton, sıcak karışım asfaltta ise 10,8 ton olacak. Maliyet hesabına bakıldığında sıcak karışım asfalt 324 bin lira olurken, plastik asfaltla 225 bin lira harcandı. Böylece 1.200 metrekare alana inşa edilecek asfalttan 99 bin lira kâr elde edildi.

Atık plastiğin asfaltta kullanılması birçok fayda sağlar. Plastik atıkların yol yapımında kullanılması, değerli çevre sorunlarını önleyerek dünyanın daha yaşanabilir hale getirilmesine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda tükenebilir güç kaynaklarına olan bağımlılığın azaltılmasına da yardımcı oluyor.

PLASTİK ASFALT SIRADAN DAHA DAYANIKLIDIR

Yapılan çalışmalarda plastik asfalt karışımlarının sıcak karışım asfaltlara göre neredeyse 3 kat daha uzun ömürlü olduğu belirlendi. Aynı zamanda direnç kaybı olmaksızın üretim ve serim maliyetlerinin sıcak karışım asfalta göre yaklaşık yüzde 30 oranında azaldığı, yaklaşık yüzde 50 daha fazla mukavemete sahip olduğu gözlendi.

ÇEVRESEL VE ​​EKONOMİK YAKLAŞIM

Dünyamızda artan plastik kirliliği ve emisyon sorunları nedeniyle yenilikçi bir yaklaşım olan plastik asfalt sayesinde atık plastiklerden üretilen asfaltlar daha uzun yol ömrüne sahip olurken, yaşam döngüsü analizleri yapılan plastik asfaltlar daha düşük emisyon maliyetlerine ve küresel ısınma potansiyeline sahip oluyor. yaklaşık yüzde 30. Aynı zamanda birçok avantaj da sunuyor.

DENEY SONUÇLARI MEMNUN OLDU

Asfaltla plastik kullanımının test sonuçlarında asfalt mukavemetinin yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olduğu görüldü. Bu sonuçlar üretim maliyetini önemli ölçüde azaltır.

Bunların başlıcaları asfaltın sıcak ve soğuk havalarda daha yüksek performansının yanı sıra mukavemeti ve düşük deformasyonudur.

Ayrıca plastik asfalt yanlarıyla daha uzun yol ömrüne, çevreci yaklaşımıyla daha sağlam ve sürdürülebilir yollara olanak sağlar, asfalt çatlamasını azaltır, agrega aşınmasını yarı yarıya azaltır, sıfır su emme kapasitesi ile bozulmayı önler, araç lastiklerinin 90’a kadar aşınmasını engeller. yüzde. .

DÜNYADA UYGULANAN YERLER

Çevre dostu ve ekonomik olan plastik asfalt, ABD’de New York ve Hawaii’de, Hindistan’da Madurai’de, Meksika’da Guanajuato’da ve İngiltere’de Cumbria’da uygulanmıştır. Türkiye’de ilk kez Talas Belediyesi’nde uygulamasına başlandı.

70 bin atık plastik şişe veya 170 bin atık çöp poşetine eşit maliyette atık plastik kullanılarak elde edilen asfalt, Mevlana Mahallesi’nde uygulandı. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, “Artık Talas’ta plastik atıklardan üretilen çevreci ve ekonomik asfaltlar kullanılacak.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu