Ekonomi

Menkul Kıymet İmkanına İlişkin Tebliğde Değişiklik

TCMB’nin Menkul Kıymet İmkanlarına İlişkin Tebliği’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı.

TCMB’den yapılan değişikliğe ilişkin yapılan açıklamada, münhasıran kıyı bankacılığı yapan bankalar, Vilayenler Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. ve Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. altında19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununa göre kendi isteğiyle tasfiye edilen bankalar ile temettü hariç iştirak hakları ile yönetim ve denetimi TMSF’ye intikal eden kredi kuruluşları, bu tebliğ kararları bölünme tarihi itibariyle.

Mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt sistemine göre Türk Lirası mevduat/katılım fonunun reel ve toplam mevduat/katılım fonunda Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre tüzel kişi. Menkul kıymet kuruluş oranı, gerçek ve tüzel kişiler için hesaplanan payların düşük olanı;

Yüzde 60,00’ın altındaki bankalara 7 puan artış, yüzde 60,00 (dahil) ile yüzde 70,00’in ortasında kalan bankalara 5 puan indirim, yüzde 70,00 ve üzerindeki bankalara 7 puan indirim.

Aynı Tebliğin kesintili 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “yüzde 90” ibaresi “yüzde 150” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Bu maddenin ikinci fıkrası uyarınca, gerçek ve tüzel kişiler için hesaplanacak Türk Lirası mevduat/katılım fonunun toplam mevduat/katılım fonundaki payı düşük olanı olan bankalar için menkul kıymet tesis etme oranı, Tebliğ’in 6’ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları ile birinci düzeye göre yüzde 70,00 ve üzerindedir. uygulanamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu